Coworking vs Teletreball a casa

La pandèmia de la COVID-19 ha obligat a adoptar el teletreball com una eina efectiva pel funcionament de les empreses més enllà d’un experiment puntual. Les condicions de treball a casa dels empleats també preocupen a les empreses, i l’escenari del coworking vs teletreball a casa torna a la palestra, com en el seu dia es va plantejar a molts autònoms.

El teletreball molt sovint desitjat per una majoria d’empleats, és considerat per molts directius i gestors de recursos humans, com una palanca de transformació de l’estructura de l’empresa i la digitalització d’aquesta. Pel costat empresarial la productivitat dels assalariats pot ser mesurada i no ha baixat, fins i tot s’ha incrementat, i pot ser una optimització de recursos i costos empresarials. Costat assalariat estalviar-se un temps de transport permet guanyar una mica de temps dins dels plannings complicats del dia a dia. Però si els beneficis han agradat als directius i als treballadors, el teletreball a casa genera també certs inconvenients de conciliació i d’organització. Aleshores perquè no pensar en fer teletreball en un espai de coworking?

Woman Working Home

El teletreball a casa està bé, però segurament es pot millorar.

Molts treballadors es queixen que se’ls fa cada vegada més difícil de separar la vida professional, de la vida privada i sobretot fent teletreball. El teletreball a casa comporta  dificultats de concentració per diversos motius, fills petits que requereixen atenció o les activitats domèstiques del dia a dia. Les empreses preocupades per la higiene i salut del lloc de treball, es preocupen més per l’aïllament i la pèrdua dels lligams dels equips. La gestió de les despeses d’electricitat, internet i altres també fan una mica complexa la comptabilitat, a més de ser un trencaclosques de justificants. Molts emprenedors i autònoms que fa anys que teletreballen ens diuen que no hi ha color, millor el coworking que el teletreball a casa, i ens ho resumeixen en 5 punts.

1. Teletreball en coworking: Prou aïllament, benvingut al networking

A casa, a part de la parella, els veïns i algunes visites que podem rebre durant el dia, tenim poc contacte social i ens aïllem cada dia més.

A la inversa, en els espais de coworking, entrem en un ecosistema de treball viu, on les interaccions ens poden permetre ampliar la nostra xarxa d’amistats, coneguts i col·laboradors.

2. Teletreball en coworking: Menys distraccions i més concentració

Instal·lar empleats en un espai de coworking, és una manera de donar-los un marc tranquil, xarxes informàtiques que funcionen, una assistència tècnica si s’escau, una impressora i un escàner correctes. Canviar la pausa per estendre la roba, per un break cafè, adquirir un ritme de treball més sa, sense temptacions de consoles de jocs, més en l’estil de les biblioteques quan érem estudiants. També espais de reunions per rebre clients, partners i proveïdors en un entorn professional, i no en un lloc sorollós com un bar o una cafeteria.

3. Teletreball en coworking: Un ecosistema que facilita la creativitat

Els espais de coworking reben diferents perfils de treballadors i emprenedors de diferents sectors, que en un moment donat poden ser interessants per les empreses en diferents projectes: Especialistes en estratègia digital, Dissenyadors, Programadors, Advocats, Especialistes en Marketing musical, Community Managers, Mediadors, Emprenedors, Especialistes de Big data, creadors de Startups, Comptables, Enginyers… El mix entre tots aquests perfils pot permetre incrementar la creativitat i resoldre problemes o projectes de forma innovadora i dinàmica.

4. Teletreball en coworking: Una ergonomia adaptada al treball per ordinador

Els espais de coworking ofereixen ergonomies de treball idèntiques a les de les empreses, adaptades al treball davant d’ordinadors i amb bones postures de treball, lluny del sofà de casa, de la taula baixa entre el sofà i la tele, o de la taula de menjador.

5. Teletreball en coworking: Un espai de treball flexible

Molts espais de coworking tenen afiliació a diferents programes internacionals, per a permetre als seus coworkers utilitzar altres espais de coworking, en funció de les necessitats. Són opcions molt interessants pels qui necessiten anar puntualment alguns dies més enllà d’un àmbit local.

En resum

Pels assalariats, els beneficis del teletreball són més la flexibilitat i l’autonomia, en espais de coworking retroben característiques del món laboral i fan desaparèixer molts dels inconvenients del teletreball a casa.

Per a les empreses, finançar teletreballadors en espais de coworking pot representar un estalvi de despeses en la dimensió dels locals de l’empresa així com oferir motivació i benestar als seus empleats. 

Fem una prova?

Categories: Uncategorized

Post Your Thoughts